tisdag 10 september 2013

Lite om hur det kunde gå till förr i tiden

I So har vi bland annat pratat om hur man lagade mat och hur man tvättade sina kläder förr i tiden. Några barn kom med idéen att vi skulle tillverka spisar och tvättgrytor. En flicka kom på att de kunde hämta lera i rabatterna på skolgården. Barnen tillverkade spisar och tvättgrytor i par.


Morötterna grupp 1 skrev en text om hur det kunde gå till en morgon i en vanlig svensk familj 1922.



1922

Familjen Svensson bodde i en stuga i skogen. Mamman hette Greta och pappan hette Ture. De hade åtta barn, den äldsta hette Jakob sen kom Måns och efter kom Axel, Nils, Ylva, Sara, Nina och minstingen Iben. Jakob är 16 år och Iben är 2 månader. Greta vaknar klockan sex på morgonen för att Iben gråter och är hungrig.  Alla sover i samma rum. Mamma väckte Jakob och viskade till honom:” Jakob, du måste upp och elda i spisen. ”
Sen väckte mamman Måns och sa till honom att han måste hämta vatten.
Ylva och Sara skickades till köket för att koka havregrynsgröt till alla barnen och mala kaffe till far.
I dag är det tvättdag. Greta säger till Axel och Nils att de ska göra tvättbaljan i ordning.
Nina blir skickad att sortera tvätten.
Nu är det full aktivitet i huset, det slamras överallt.  Jakob måste rensa ut i askan i spisen, Ylva säger att han måste se efter så det inte är någon glöd kvar innan han kastar ut askan. Måns är sur för han vill hellre elda än hämta vatten, men Ylva och Sara tjatar på honom för de behöver vatten till både gröt och kaffe. Ylva och Sara bråkar om vem som ska mala kaffet. Mor skriker från rummet ”lugna ner er ungar och sköt era sysslor.” Jakob blir trött för det är svårt att få fyr i spisen i dag.  Måns retar Sara och Ylva och hotar dem med sin slangbella. ”Mor, mor! Måns är dum!” ”Men nu får ni väl hålla upp,” säger mor. Axel hugger ved och Nils drar upp vatten till tvättbaljan. Sen hjälps de åt att få fyr i spisen så tvättvattnet kan börja koka. I köksspisen brinner det för fullt och det är varmt och gott i köket, Jakob har blivit så dåsig i värmen så han har somnat igen bredvid spisen. Nina har sorterat färdigt tvätten och har stoppat ner första tvätten i tvättbaljan.
Mamma kommer ut i köket med Iben i famnen.
Sara och Ylva nickar till mor att frukosten är färdig.  Far kommer in och tänker sätta sig vid bordet men först kommer Nils rusande och tränger sig förbi och skriker ”Jag ska ha gröt först!” Ylva och Sara springer omkring och leker ”sicken-blås” och Nina springer efter dem. Far blir rasande, slår näven i bordet och skriker ”Nu är det dags att hämta riset.”
Alla blir rädda och nu lägger sig lugnet i stugan. Alla äter av den goda havregrynsgröten.

Morötterna grupp 1



1 kommentar:

  1. Roligt att läsa om allt ni gör. Spännande att få leva sig in i hur man levde förr i tiden. Ibland önskar jag att man kunde gå i skolan igen. ;-)
    Kan man prenumerera på nya inlägg här på bloggen så att man vet när det kommer in nytt?

    SvaraRadera